Posts

Showing posts from May, 2012
Image
tadi aku g jalan2 kat tasik darulaman... aku ikut adik2 aku... buat release tnsion memandangkan aku ada 3 paper ag tuk final t.. bukan nak buang masa tp nak amek angin..  ceh2... bab bagi alasan kan...^ ^
pe yg aku dpt tngok kat area tasik... orang maen bot... budak2 dok b'lari... emm.. epy jer... best gak jd budak nie.. org jog... org dok amek gambar.... emm.. pe ag ek... ow... orang jln2 ngan pakwe.. ngan makwe...
tetiba ase cam sdh lak... upanya baru aku sedar.. tmpt 2 la yg jadi saksi aku syg kat dia... watching the sunset 2gether with him... emm.. almost crying.. tp x kn nak nanges dpn org kn... kalu dulu ya.. mungkin aku hnya biarkan air mata 2 mengalir.. tapi bukan hari ini dan insyaAllah bukan esok hanya untuk seorang lelaki yang tak tahu menghargai sekeping hati wanita...
aku akui aku sunyi sngat.. aku jugak ngaku kadang2 aku cemburu bila tengk orang ada kapel.. untungnyer dia.. ade org syg.. ade org amek tau.. tak cam aku... telefon 2 kalu hilang pun aku x pasan agknya.. emm…

-SELAMAT HARI GURU-

16 mei 2012 hari yang paling bermakna buat seorang individu yang bergelar guru... hari dia diraikan oleh muridnya.... terutama kalu skolah rendah... berbakul-bakul hadiah yang cikgu dapat... hehe.. tapi bukan hadiah yang seorang guru harapkan.. cukup sekadar ingatan...
aku pun tumpang sekaki gak.. walaupun aku bukan cikgu.. tapi aku on d way jadi cikgu... hehe...
penah skali ada sorang budak nie call aku... aku engat kes ape la.. upanya nak wish sempena hari guru.. aku epy sngat tyme 2 sbb dia engat aku.. walaupun aku ada kat skolah dia hanya utk seminggu...
just now.. de sorang dak nie mesej.. wish teacher's day... nak nanges pun ada.... aku ngaja dia sebulan je pun... huhu...
alhamdulillah... walaupun masih dlm proses utk bergelar seorang guru.. aku punyai murid yg mengingatiku... aku epy sngat...
aku pun nak wish... SELAMAT HARI GURU  kepada semua cikgu2 aku.... thanks utk semua ilmu yg cikgu2 curahkan kepada saya... utk cikgu yg paling bermakna dlm hdp sy... my mum... mungkin ma bukan cikgu dlm dunia pendid…

it has come...

15 mei 2012... it comes already.. huhu.... hari yg paling aku tak mau 2gu... hari ni merupakan hari 1st aku exam sbg pelajar sem 5.. epy pun ada.. takut pun ada.... cam ne 2.. anyway, hari ni aku akan jawab paper edu 3106.. aku harap aku mampu jawab paper 2 t.. aku doakan agar suma member2 lain pun dpt jwb paper nie.... gud luck!!!!!

selamat hari ibu...

selama ni aku tak pernah tau hari ibu tu haram diraikan... bnyak rupaknya dakyah orang kafir yang ingin musnahkan islam nie.. cuma kita sebagai umat islam yang tidak mampu utk lihat niat mereka... subahanallah...
aku pun jd serba salah tuk wish kat org2 yg aku penah wish dulu.. kalu wish.. adakah aku meraikannya? tp kalu tak wish... aku akan buat diaorg trase ke? pening2..... so how?????
anyway aku this is 4 my mum and all mumy....
ibu.. insan yang paling dekat dgn aku... insan yang sering bersamaku.... insan yang kerap membisikkan kata-kata semangat untukku...
dulu.. aku sering mengeluh... kenapa ma tak sayang adik... kenapa ma asyik nak marah adik..
kini.. aku sedar... marahnya bukan kosong... paksaannya berisi.. hanya untuk aku... agar aku tidak hanyut dalam kemanjaan dunia... agar aku mampu menjadi seorang insan yang berguna.. terima kasih ma...
kasih seorang ibu tidak perlu hari untuk dirai... sayang seorang ibu tidak perlu masa untuk diingati... kerna hari dan masa.... sentiasa bersama.. kasih dan sayang dar…

alhamdulillah...

alhamdulillah.. Allah masih panjangkan usiaku... Allah masih beri ruang untuk aku terus melihat keindahan duniaNya... Allah masih menyediakan jalan untuk aku terus lalui di alam ini...
alhamdulillah.. aku masih mampu merasai kasih sayang.. aku masih mampu berdiri sebagai seorang insan walaupun bersama hati yang luka... aku masih mampu mengukir senyuman untuk insan lain...
alhamdulillah....

demam exam....

sedar tak sedar da nak abeh da sem 5... exam pun dah nak dtg melawat.. huhu.. gler ar.... mmg x ready langsung... ase cam hancur jer.. cam ne ni... huhu.... jom study sama2......
hari ni aku dok benging hafal definisi dlm bab 2 paper ip.. ase cm nak hempok jer buku nie.. t'seksa gler nak engat benda2 alah nie.. confirm2 lepas abeh paper nie da x engat da kan....
ni antara definisi yang aku dok tenung dr semalam..
bangsa - sekelompok manusia yg dianggap memiliki identiti b'sama, punyai kesamaan bahasa, agama, ideologi & budaya.
integrasi sosial - satu proses menyatupadukan pelbagai kelmpok melalui 1 identiti bersama dgn menghapuskan perbezaan dan identiti masyarakat.
akulturasi - berlaku perubahan & pinjam-meminjam unsur kebudayaan
asimilasi - kump minoriti hilang identiti kump & diserap oleh kump yg dominan dr segi kebudayaan & sosial
asimilasi budaya - kump minoriti belajar ciri-ciri kebudayaan ,asyarakat setempat utk diamalkan dlm kehidupan seharian (cara berpakaian)
asimil…

...just for me.... plez be strong again....

jiwa.. sendirian lagi... menangis lagi... berdarah kembali....
jiwa.. bangkitlah kembali... berdirilah lagi... terus tulus... berjuang bersama hati... bersama harungi... ribut dugaan yang semakin parah... melanda dasar sekeping hati....
kenapa aku perlu bersedih...  bukan ke aku da biasa dengan keadaan itu... bukan satu jam.. bukan satu hari... tapi da terlalu lama...
so why i have to feel sad for thing like that.. i used to it.. for more than 3 years... cammon aina... stop wasting ur tears for those person...
 please find ur strenght again.. cause i know.. she there.. deep in ur mind and heart... plez let her out again...
don't let anyne kill u for nothing... keep running to the finish line.. it not that far ryte now... it only take a few more steps from now.. do it for ur parents... u do want to see them proudly smile when u reach the line....
u're not alone.. u have Allah by ur side... u  also have ur parents... keep smiling like u used to do... chaiyok.....