Posts

Showing posts from July, 2012

karenah budak zaman skunk...

ni minggu ke2 aku jalani praktikum ke2... banyak benda yg aku nak share ngan korang yg de baca bog nie... rendah sngat ke maruah org yg b'gelar guru pelatih... x layak ke seorang guru pelatih dihormati cam guru-guru yg lain.. 
emm... benda2 cm nie la yg buat aku makin down tuk setlekn akunyer praktikum.. ssh jugak ble kena ngaja budak bandar.. criusly aku lebih rela mengajar di kawasan kampung.. mungkin sbb aku pun budak kampung... tak biasa ngan karenah budak bandar..  
ya Allah.. moga aku kuat utk menamatkankan tugasan yg diberikan...

my first week practicum..

Image
sajer2... walaupun banyak keje... nak curi tyme gak... hehe... hari ni genap la 5 hari aku jalani praktikum fasa 2... x banyak yg dpt aku share... plus akunye skolah de exam.. hehe...
well.. org cakap gambar dpt terangkan banyak benda.. ni la aktiviti aku minggu nie...





 hari ketiga... aku lepak kat blk guru je.. ciapkan buku rekod la kononya.. hehe..







2nd day practicum...

hari ni perjalanan aku lebih baik dari kemarin.. x la cdh sngat... kemarin aku kena uruskan kertas soalan budak2 nie.. kena susun, kena stapler, letak ikut klas... tp bukan buat sowang ler.. kalu sowang konform biol nengok kertas2 soalan tu... baru taw prasaan cikgu2 aku dulu... huhu... 
hari ini.. aku jd pengawas exam lak.... haha.. 1st tyme tu... mau ancur dak2 tu... tp best gak la... baru la dpt tngok reaction dak2 tu.. dulu aku yg dok menjawab exam.. skunk aku b'peluang tengok jer owang jawab... haha.... 
yg paling cweet.. dak klas yg aku bakal prosakkan tu bg aku coklat... terkezut i... hehe... insyaAllah, hari2 praktikum aku akan bertambah baik... pray 4 me okey.....

1st day prakikum....

hari ni merupakan hari pertama aku menjalani praktikum utk fasa kedua... aku n partner aku, dayah memulakan perjalanan kami sebagai guru praktikum fasa 2 di sekolah kebangsaan jitra, kedah... aku pun x tau nak klasifikasikn prasaan aku sbg apa.. epy? sedih? emm...
mesti korang plik kan... nape aku x leh nak describe aku nye prasaan.... hari ni bermula dgn kurang menyenangkan namun alhamdulillah, di penghujung waktu persekolahan ia menjadi semakin baik... nape bermula dgn kurang menyenangkan... aku pun x tau nak cakap salah sape... kami atau dia.. tapi sebagai manusia, aku akui kesilapan itu turut berpunca dari kami... manusia tiada yang sempurna.. 
x pe la .. mungkin itu boleh dijadikan pengajaran utk aku agar lebih berhati-hati utk masa akan datang.. insyaAllah.. 

aku bakal ngajar budak darjah 4.. klas 1st lak tu... mati ler... aku really hope aku boleh buat... doakan aku tau... huhu...
ramadhan...
kau tiba jua...
aku bersyukur kerna masih punyai kesempatan untuk menemuimu...
aku amat berharap...
agar..
aku mampu memenuhi janji kita dengan sebaiknya...
insyaAllah...
kadang kala manusia mudah leka dengan kesenangan yang dipinjamkan oleh Allah SWT.... kelekaan yang membawa kepada keangkuhan... keangkuhan yang hanya akan menghancurkan jiwa yang dipinjamkan... keangkuhan yang hanya akan memberikan warna hitam kepada sekeping hati yang indah... subahanallah.... peliharalah hati dan jiwaku, keluargaku, teman-temanku dan saudara-saudaraku dari kelekaan nikmatmu yaAllah...

sesaat? bertahun?

senang untuk menyakiti... mudah untuk melukai... sesaat untuk mencalarkan sebuah jiwa..
.........................................................................................................
kita hanya perlukan sesaat untuk mencalarkan sebuah jiwa... namun... kita perlukan beribu tahun untuk mengembalikan warna di jiwa itu...
sesaat mahupun setahun... terletak pada akal dan kewarasan sekeping hati yang menghidupkan sesuatu jasad...

14 july 2012

Image
da lama aku tak mencoret di sini... mungkin kerna jiwaku kosong... mungkin juga kerna tiada yang menarik untuk dikongsi.... hari nie t'detik lak nak menconteng kat cini...
hari ulang tahun... sape yang tak suka kan... btol x.. hari tu la kita akan dirai.... kita akan diingati... tp ada x org yg  mo engat tarikh lahir sendiri... kalau aku diberi pilihan... aku tak nak engat.. plik kan... de gak manusia yg membenci tarikh dia melihat dunia... 
banyak peristiwa yang menyedihkan aku berlaku pada tarikh yang sama namun pada tahun yang berbeza... aku cuba untuk melupakan segala kepahitan demi merasai kemanisan walaupun hanya untuk sementara. 
14 julai 1990... tarikh aku dilahirkan... dan kini telah genap 22 tahun aku bernafas di muka bumi ini.. sesungguhnya aku bersyukur kerna masih diberi ruang dan peluang untuk terus berada di sini... walalupun banyak rintangan yang perlu dilalui, Dia tetap membenarkan aku untuk terus melihat dunia... aku cuba untuk mengekalkan senyumanku pada tarikh itu…